Аронија Здравље

Аронија Здравље

Бобичасто воће има дугу историју у народној медицини, и сада се његова потенцијална корист по здравље интензивно проучава у бројним лабораторијама.

Аронија је била међу међу најважнијим дивљим воћем које су користили Индијанци Северне Америке. Чај се користио против грознице, маларије, стомачних болова,туберкулозе и цревних глиста те као седатив и стимуланс апетита. Воће се користило против рак рана, чирева и упала.

У Америци кора ароније је била официјелно призната као медикамент од 1800-1975.

Почетком 20. века аронија се сади на велико у Русији тј Совјетском Савезу. Руски научници уврстили су аронију међу лековите биљке.

У граду Бијск још од 1966. године је оспособљена творница у којој су се из плодова ароније производиле витаминске таблете. Плодови ароније су масовно кориштени након катастрофе у Чернобилу.

Здравствена својства ароније се базирају на највећој количини Пхитамина ('витамини новог миленијума') чији су најважнији састојци полифеноли и антиоксиданси (аронија садржи 1480мг/100г антоцијана, малина 687, јагода 41, бресква 5). То је последица продуженог УВ зрачења за време поларног дана у природном стаништима ароније на крајњем северу.

ГЛАВА - Аронија побољшава циркулацију крви у крвним жилама главе те помаже код главобоље и мигрене, зауставља развој атеросклерозе и ствара снажну заштиту од појаве деменције и настанка Алцхајмерове болести.

ЕНДОКРИНЕ ЖЛЕЗДЕ - поспешује бољи рад штитњаче, побољшава и регулише излучивање њених хормона, те помаже код болести штитњаче и гушавости

КРВ И КРВНЕ ЖИЛЕ - чисти крв, поспешује циркулацију крви, смањује превисок крвни притисак, враћа лош холестерол у нормалу, смањује количину шећера у крви и помаже код атеросклерозе, упале вена и проширених вена, омогућава брз опоравак након срчаних и можданих удара

ОЧИ - побољшава вид, лечи дегенеративне промене на макули, штити очи од УВ зрачења, спречава настанак катаракте

ЖЕЛУДАЦ - смирује грчеве и болове желуца, смирује упалу слузнице желуца, те помаже код чира на желуцу и желучане нервозе.

ЦРЕВА - смирује грчеве и болове црева, смирује упалу слузнице црева и зауставља проливе.

ЈЕТРА И ЖУЧ - поспешује бољи рад јетре и излучивање жучи, помаже јетри да неутрализује штетне ствари, те помаже код болесне и оштећене јетре, код упале жучне кесе и жучних канала, жутице, жучног песка и жучних каменаца.

АНТИКАНЦЕРОГЕНО ДЕЈСТВО - у високом проценту убија малигне ћелије код тумора.

ЈАЧА ИМУНИ СИСТЕМ те је добра храна - лек за децу, спортисте и реконвалесценте. Успорава процесе старења и има антисептичко дејство.