Аронија Ботаника

Ботаника генерално

Аронија је мало стабло или чешће грм са искривљеним гранама и витким гранама. Облика је од заокруженог овалног до уског и неправилног. Дебло може да нарасте 15-20 цм у пречнику и до 15м у висину. Аронија се формира као ретко шипражје са развијеним бочним системом корјења.

Нове гране су црвенкасто-кафене док су одрасле гране тамно сиве. Унутрашња кора грана има снажан мирис сличан горком бадему.

Лишће има фино назубљене ивице. Оно је овално са шиљастим врхом. Лишће постиже максималну величину у време цветања.

Карактеристике раста жбуна ароније

Аронија у односу на друге биљке брзо расте. Животни век може да буде 40 година. У Нортх Дакота, аронија може да расте 33-71 цм годишње. Потребно је 20-25 година да нарасте 7м у висину са распоном од 3.5м.

Појединачни жбун за десетак година раста може да развије и преко 30 изданака који ће сви бити у роду. Овакав потенцијал бујности и родности аронија може да захвали моћном кореновим систему. Биљка стара 13 година развија коренов систем у пречнику од два метра, до дубине од 160 цм. Просечан пречник круне у то време је 347 цм. У младим засадима коренов систем заузима површину коју пројектује круна. Највећа маса корена (око 80%) простире се на дубини до 80 цм. Највећи део корена налази се у пречнику од 50 цм око стабла; 44%, а на сваких следећих 50 цм још по око 20%. За девет година раста на украјинском чернозему аронија развије коренов систем са жилама укупне дужине 711 м, на дубини до 130 цм. При томе, жиле тање од 1 мм у пречнику чине 91 - 95%, од 1-3 мм 3-4% и свега 1-2% дебљих од 3 мм. На овај начин аронија обезбеђује невероватно јаку усисну моћ кореновог система, јер биљка усваја воду и храну само преко коренових длачица и танких жила, док дебеле служе за причвршћивање и транспорт хранљивих материја. [3]


Plantaza Aronije Dedevci

Карактеристике цвета и воћа ароније

Цветни пупољак се развија годину пре цветања и стварања плода. Цвет се јавља у цилиндричним гроздовима на крају нових изданака након што се прво лишће потпуно развило. Сваки грозд садржи од 25-35 цветова који се развијају од базе према врху. Гроздови варирају од 4-15цм у дужини и око 2цм у пречнику. Цветови су беле или кремасте боје, око 0.5-1.5цм су у пречнику, слични цвету јабуке.

Цветање се јавља од Априла, Маја па до почетка јула, зависно о географској ширини. У Мају цветање траје око 10 дана, док појединачни цветови трају само 5 дана [1]. Цвет је мање подложан касно прољећним мразевима од других врста јер до цветања долази нешто касније. Аронија је само-оплодна до одређеног нивоа, али под овим условима могу се очекивати знатно мањи приноси. Цвет је мирисан и опрашиван путем инсеката, погото пчела. Топли дани (испод 30Ц) и хладне ноћи поспешују опрашивање због појачане активности инсеката.

Аронија може прво да цвета друге године после клијања семена али уобичајније је након 3-4 године.

Воће ароније садржи четри до осам малих кафених кошпица (семена) слично као код јабуке те због тог аронија припада подфамилији јабука [1]. Оно је 4-13мм у пречнику и варира у боји од жуте, наранџасте, црвене до љубичасто-црне. На доњој страни налази се мали расцеп као код оскоруше и типични осушени остатак цвета, као код јабуке. Воће сазрева од краја Јуна до краја Августа, опет зависно од географској ширини. У време сазревања боја бобица се мења од почетне зелене (Јуни), преко црвене и љубичасте до црно-љубичасте. Потребно је око 10 седмица (80 до 100 дана [4]) да воће сазри.

Воће густо расте, релативно је лако брање и добро подноси транспорт. На први поглед личи боровницама, а расте у гроздовима као оскоруше [1].

Опрашивање

Пошто цвет ароније опрашују инсекти додатно опрашивање помоћу пчела је добродошло. Свака десета биљка у реду би требала да буде друге сорте.

Потенцијални принос ароније

Изгледа да аронија даје прилично конзистентан принос. Рађа сваке године.Нема алтернативност. [5]
Аронија може да роди 13.6 кг по жбуну са 772-2425 бобица / кг. Може се очекивати принос од 11200кг / ха.

Прве бербе су могуће у трећој години живота, ако се користе саднице старе годину дана. У принципу свако воће, па и аронија у години после садње мора да развије добар коренов систем и припреми се за род у следећој години. Добро развијене биљке из културе ткива пророде и у другој години. Тада се формира просечно по два грозда на биљци, са око 35-40 плодова, или око 50 -100 грама приноса. У првој години по садњи двогодишњих садница, може се добити 100-200 кг плода по хектару. У следећој сезони жбун даје по 7-8 гроздова, 200 - 300 грама по биљци или 440-660 кг по хектару. Појединачни плодови имају масу 0,6-1,1 грам, тако да у једном килограму има око 1000-1600 плодова. У плоду се налази пар комада врло ситног семена, чија је апсолутна маса (маса 1000 зрна) око 3 г Са порастом, уз редовне мере неге, у првом реду уништавање корова, у десетој години живота биљка ароније може да постигне принос од око 5 -10 кг по жбуну, или 11-22 т / ха. Овакав принос се може очекивати и у следећих 20 година. [2]

Сорте

Аронија је врста која има више познатих сорти и форми. На основу разлике у лишћу и плоду, ботаничари понекад врше поделу на више сорти, свака у другом гегографском подручју. [6]

  • Неро је тренутно најраспрострањенија сорта у Немачкој и Пољској која даје 30% више приноса од дивље сорте.

  • Хугин је селектована у Шведској на основу дивље сорте из Канаде. Ова сорта није велика те се не препоручује за комерцијалну садњу.

  • Викинг има велике, црне, сјајне плодове. Није ароматична као дивља сорта али има већи принос и нарасте до 1.5м.

  • Бриллиант има велике, црне, сјајне плодове. Није ароматична као дивља сорта али има већи принос и нарасте до 1.5м.

  • Рубина има плод величине до 1.4мм, љубичасте боје, висок принос, висина до 2м.


Друга подела рода ароније је на три врсте. [2]

  • Црна аронија: А. Меланоцарпа
  • Црвена аронија: А. Арбутифолиа (Л.) Перс

    Aronije Arbutifolia
  • Пурпурна аронија: Прунифолиа (Маршал) Рехдер