Аронија Размножавање

Размножавање

Могуће је размножавање ароније помоћу семена, изданака рхизома, резанаца рхизома, полутврдих резанаца, поделом крошње, калемљењем и микропропагацијом. Све методе вегетативног размножавања стварају биљке које су идентичне родитељу. Биљке размножаване помоћу семена склоне су да се разликују од родитеља.

Семе

Коришћење семена има одређене предности. Разноврсност биљака је корисна у потрази за новим сортама, и потенцијално за повећање отпорности на инсекте и болести. Друге предности коришћења семена укључује мањи почетни трошак и производњу материјала који нема болести. Недостаци су што употреба семена највероватније захтева најмање још једну годину раста пре бербе воћа и што се одрасле биљке углавном разликују од родитеља. Изгледа да сорта Сцхуберт ствара биљке које су релативно сличне матичном материјалу.

Предлаже се да се користи семе када су неопходни минимални почетни трошкови, и где разноврсност није одлучујући фактор. Семе се такође може користити ако се аронија сади за ограду или ветробран.

Најбоље је да се семе набави или купи у подручју где се сади да би се обезбедила локална адаптилност. Воће треба сакупити у пуној зрелости што поспешује чишћење семена и клијање. Пожељно је де се семе очисти од остатака воћа. Ако се семе купује, важно је да се пита о генерацији и годишту, где је сакупљено и како је спремљено.

Семе се екстрахује из воћа помоћу блендера са тупим ножевима на малој брзини; семе се неће оштетити али се мора очистити од остатка воћа (цеђење).

Интензивно сушење очишћеног семена је штетно за клијање. Неколико сати површинског сушења је потпуно довољно. Издвојено и очишћено семе се не сме спремати на отвореном или у топлом, сувом окружењу. Очишћено семе се треба спремити у затвореним контејнерима на температури од -3 до 3 Ц.

Килограм очишћеног семена ароније садржи 6.600-18.500 семенки; 45кг воћа даје 3-11 кг семена.

Семе ароније ће да проклија без неког претходног третмана кад се посије напољу у јесен и то 65-70 семенки / 0.25м2. Семе треба посејати на 1цм дубине или да се покрије са 1-4 цм малча. Семе треба сејати почетком Септембра до најкасније средине Октобра. Стопа клијања варира око 30-40% са омјером 4:1 посијаног семена: исправне саднице. Под таквим условима, садница треба 1-2 године до постизање величине погодне за садњу. Треба одржавати малу густину да би се осигурала одговарајућа величина биљке.

Оптимални услови за клијање семена ароније захтевају 16-24 седмице стратификације на 3Ц у влажном песку: тресету. Влажни вермикулит, или 1:1 тресет: перлит се може такође користити. Количина медија треба да буде 1-3 пута количине семена.

Семе након тога проклијава на 21-27Ц са периодом светлости од 14 сати. Једна студија је показала да услови раста од 7-4Ц дан / ноћ у вермикулиту омогућавају максималан раст корена и смањује кафењење врхова корена.

Наредни раст и развој се поспешује у топлом, добро осветљеном окружењу; разређено 20-20-20 ђубриво може се применити сваке 2-3 седмице. Максималан раст може се постићи помоћу светлог флуоресцентног светла пуног спектра (мешавина хладног и топлог светла) тамо где није доступно индиректно сунчево светло, константна темература 25-27Ц, 70-90% релативна влажност, и два 30 минутна периода таме свака 24 сата; потребно је обезбедити проток умерене количине ваздуха ради одговарајуће вентилације и чвршћег раста стабљика. Употреба угљен-диоксида у стакленицима помаже у бољем расту.

Пре пресађивања напољу на јесен, потребна је аклиматизација, што укључује смањење воде, пребацивање на природно светло и смањење температуре. Пре пресађивања у пролеће, неопходна је вегетативна зрелост (коју означава губитак лишћа), и 900-100 сати хлађења на 5Ц.

Подземне стабљике (суцкер)

Подземне стабљике су изданци који расту из ризома. Кад се скидају подземне стабљике, битно је да се добије што већа маса корена која се несме осушити пре пресађивања. Најбоље је подземне стабљике уклонити у рано пролеће или касну јесен кад биљке нису активне. Треба пресађивати само оне стабљике које су добро укорењене; и при том се несме дозволити да се корен исуши.

Исечци (цуттингс) Ризома

Исечке дужине 10цм и 1-2цм у пречнику треба скупити у Јулу. Требају се стерилисати са 10% избјеливача, и онда испрати са водом. Крајеве треба запечатити са истопљеним парафином, те исечке засадити 1.5цм дубоко у влажни вермикулит у пластичним судовима. Посуде се затим стављају у добро осветљени пластеник са дневним / ноћним температурама 25/17Ц. Из већине исечака (преко 80%) треба да нарасте 1-8 изданка у 19-38 дана.

Калемљење

Аронија се калеми на Прунус падус (Европска бирд цхерри или Маи Даи цхерри) подлогу.

Да би се олакшало њено гајење, омогућила међуредна обрада, резидба и берба, може се калемити на јаребику (Сорбус ауцупариа), која се у Русији назива "красноплоднаја рјабина", у Украјини "горобина звичајна", онда на дивљу крушку и црни глог (Цратаегус лаевигата), мада се прима и на друге врсте глога као што су бели и црвени, Ц. Моногина и Ц. Пиннатифида. Подлога за калемљење треба да буде стара најмање три године, јер се калеми на висини од око 100 до 120 цм, тако да ће садница на калему имати минимум пет година у време садње на стално место. Може се калемити на разне начине; очењем, "чиповање", енглеским спајањем, и осталим, као и све друге врсте воћа. Избор начина калемљења зависи од дебљине стабла подлоге и племке. Аронија накалемљена на јаребика има повећан принос и квалитет, а подлога не утиче на укус. Ове две врсте биљака укрштао је Мичурин и добио две нове, синтетичке сорте - "сорбароније", ликерни и Десертна Мичурина, још 1905. Међутим, нису се прошириле у пракси. [2]

Полутврди Исечци

Полутврде исечке дужине 15цм, треба узети од подземне стабљике почетком Јуна и третирати са 0.8% (8000 ппм) ИБА у талку. Такви исечци се стављају у 2:1 тресет: вермикулит, или 3:1 песак: тресет. Температуру медија треба одржавати на 21Ц помоћу грејних каблова. Проценат успешно примљених (укорењених) варира од 42-100% по једној студији. Употреба 1.5% ИБА, разређеног у 95% етанолу може такође дати успешне резултате.

Mikropropagacija

Аронија се успешно микропропагира из неактивних пупољака. Микропропагацијски протоколи се могу наћи у Пруски ет. Ал 1992.

Једина фирма у Србији и региону која тренутно (2012.) комерцијално користи технику микропропагације је Супериор, Велика Плана