Аронија Козметика
Aronija Kozmetika

Плава крв за кожу

Козметика увек очекује нове и јаче биљне супстанце. Сада је један произвођач из Дрездена развио један нови екстракт из бобица ароније. Њени активни састојци важе као веома антиоксидативни.

Жалосно је али истинито: Чак људи који једу доста воћа и поврћа, који се здраво хране и уносе доста виталних састојака, не могу се увек похвалити са лепом и затегнутом кожом.

Додуше повећава се са једном здравом исхраном вероватноћа да наш тен сија, али нажалост не постоји гаранција за то. Постоји могућност да се сви природни неутрализатори слободних радикала као што су витамини и биофлавоноиди још раније у органима и везивном ткиву искористе и потпуно метаболизирају. Према томе је упитно, да ли ови хранљиви састојци могу путем крвних судова доспети до површине коже и тамо ослободити своје регенирајуће дејство. Осим тога не хране се сви људи, стално по свим правилима исхране. Због тог је посебно важно, заштити кожу не само изнутра него споља са једном негом која штити површинске ћелије.

'Плава американка' је погодна за козметику

За креирање својих производа произвођачи природне козметике радо користе природне биљне састојке. Без обзира да ли се ради о екстрактима вишње, јабуке, боровнице, они се добијају од низа домаћег као и егзотичног воћа. Пре неког времена прочула се фирма Ресерватрол са субстанцом добијеном из црвеног грожђа о којој се причало као козметичком чуду. Сада је још један снажан козметички екстракт откривен. Произведен је од мало познате и до сада потцењене ароније.

Биљка која потиче из Америке и која је проширена у целој Европи је изузетно богата са природним неутрализаторима слободних радикала. Они се превасходно налазе у биљним састојцима који утичу на боју биљке, антоцијанима. Група биофлавонида је позната као снажан антиоксиданс, јер они директно хватају и неутралишу уништиваче станица. При том они предају један електрон слободним радикалима а да при том сами не постају један од њих.

Тамноплава аронија која има одређене сличности са црном рибизлом, до сада се углавном користила за производњу хране. Тако је такође Јоерг Холзмуеллер, власник фирме Арониа Оригинал из Дрездена, користио аронију за производњу додатних прехрамбених производа. Од сока преко осушених бобица до капсула и праха он је избацио широк спектар производа на тржиште. Ипак ни то није било довољно. Он је хтео веома антиоксидативне састојке плавих бобица користити за козметику. Он је знао да ове здраве бобице такође садрже све оне антиоксидансе који су битни за регенерацију кожних ћелија. Антоцијанини, који се налазе у соку, коштици и љусци и који граде најважније састојке ароније, делују противупално и нуде посебно делотворну заштиту ћелија и ткива. Они могу ојачати имуни систем коже и активирати само исцелујуће снаге коже. Поред тога ове бобице су богате са витаминима Ц и Е. Обе супстанце су познате по обнављању кожног и везног ткива, подржавању Цоллагена и побољшању еластичности коже. И на крају аронија је такође богата са минералним састојцима и микроелементима као што су калијум, гвожђе, калцијум и магнезијум где поготову два последња имају велику улогу у функционисању коже.

Питање које се поставило било је како се могу ове здраве бобице, које су богатије са природним неутрализаторима слободних радикала од било ког другог воћа, користити као козметички састојак? Ускоро се тим ове младе фирме у лабораторију позабавио са изоловањем различитих субстанци ароније. Након много покушај и тестирања успели су да развију један високо концентрисани екстракт. За његову производњу фирма из Дрездена користи само аронију са немачких плантажа. Као база се поред маслиновог и јојоба уља из контролисане био производње такође користи хијалуронска киселина. Крема која одржава влажност коже је прикладна за све типове коже. Поред једног регенерирајућег млека и једног тоника за лице постоји још очни гел, крема за усне и руке.

Продукти Арониа Оригинал се могу директно наручити на: www.aronia-cosmetics.de.


  • [1] Bewusster Leben , Sonderdruck aus der Ausgabe 1/2012 Januar/Februar